måndag 16 juli 2012

Konsten att vara snäll

God kväll!

Vilken sommar vi har, va? Varmare i norr än i söder. Regn, blåst och översvämningar. Vart är världen på väg egentligen? Det är mitten av juli och ännu har vi inte haft någon bålvärme. Inte för att jag personligen längtar efter 30 grader, men lite mindre blåst och någon grad varmare så att man kan sitta på altanen utan att frysa hade jag inte tackat nej till.

Men nu var det ju inte vädret jag hade tänkt skriva om idag, utan en bok som jag nyligen läst ut. Den heter Konsten att vara snäll och är skriven av Stefan Einhorn. Här diskuterar författaren begreppet snäll; vad det innebär och framför allt vad man vinner på att vara det. Han är mycket mån om att framföra att snäll inte är synonymt med att vara dum eller naiv. Att vara snäll är något som man bör sträva efter, då det är något som alla vinner på. Einhorn tar också upp några experiment som på olika sätt har med snällhet och begrepp som kan kopplas till detta att göra, en del ganska dråpliga. Man ställs även som läsare inför etiska dilemman som får en att tänka till. Om du till exempel blir bjuden på middag hos en vän och med all möda försöker få ner den sega, torra köttbiten, vad svarar du då när vännen frågar vad du tyckte om maten? Andra dilemman är av allvarligare natur. Sist i boken diskuterar författaren hur man når framgång genom att vara snäll och lyfter än en gång fram att man enbart vinner på att vara snäll.

Konsten att vara snäll är en bok som jag vill läsa igen. Dels för att den bitvis var riktigt, riktigt bra, men också för att jag känner att jag inte kunde ta till mig allting på en gång. Den behöver troligtvis bearbetas lite och kanske ser jag andra saker andra gången som jag missade första gången.

Budskapet är det dock ingen tvekan om. Var snäll. Snällhet kan ha egoistiska motiv och det är inget fel med det, för alla vinner ändå på det. Och genom snällhet kan du nå framgång.

Einhorn menar att de allra flesta har goda avsikter. Vi slår inte ner varandra när vi blir lite småsura, och tur är väl det. Ändå undrar jag, var vardagssnällheten och hänsynen finns? I vissa sammanhang gömmer den sig väldigt väl. Och även om de allra flesta människorna faktiskt är snälla och vänliga, är det tyvärr de otrevliga och hänsynslösa (eller bara tanklösa?) som man minns bäst. Kvinnan som ställer sig precis utanför butiksentrén med sin barnvagn bred som en ladugårdsdörr eller mannen som bara släpper dörren när du uppenbart kommer gående precis efter honom. Buffliga, tanklösa människor, inte nödvändigtvis ovänliga  och onda, men inte heller hänsynstagande och snälla. Det kostar inget att vara snäll, det är faktiskt något som du får betalt för. Du får betalt i ett leende, snällhet tillbaka och en finare värld. Einhorn berättade om flera experiment där summan av kardemumman blev att om person 1 var snäll mot person 2, ledde detta till att person 2 i sin tur var snäll mot person 3. Och så vidare. Snällhet kan alltså spridas över hela jorden, om vi bara anstränger oss.

Och som jag har gjort någon gång innan (tror jag) vill jag avsluta med någon video av Galenskaparna & After Shave som passar in på det jag har skrivit. Om snällhet då är något som förenar oss människor, så är det väl lika bra att strunta i landuppdelningar och ha något gemensamt i stället. Som denna fulländade hymn för hela jorden - Turderland. Hela världens nationalsång, helt enkelt. Vill ni titta så gör ni det, annars kan ni låta bli. 

Ha det fint och var snälla mot varandra
/Mari




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar